Belangrijke tips voor het onderhoud en opbergen van tuingereedschap

Met de lente- en zomermaanden in het vooruitzicht gaan we ons tuingereedschap weer meer gebruiken. Om langer plezier te hebben en efficiënt te kunnen werken, is het belangrijk om het tuingereedschap goed te onderhouden en schoon te maken. Hierdoor voorkom je dat plantenziektes, eitjes van insecten, schimmels en onkruid zich verspreiden in je tuin. Bovendien houdt het schoonmaken van tuingereedschap het gereedschap scherp en gaat het langer mee.

Na het tuinieren is het belangrijk om direct je gereedschap schoon te maken. De makkelijkste manier is om het gereedschap af te spoelen met de tuinslang en eventueel resten weg te schrobben met een borstel. Daarnaast is het goed om je tuingereedschap in te vetten met plantaardige olie of siliconenspray om roestvorming te voorkomen. Als je gereedschap van RVS is, is invetten niet nodig.

Heb je roestvorming op je tuingereedschap, dan kun je dit verwijderen met schuurpapier, een staalborstel, staalwol of aluminiumfolie. Hardnekkige roest kun je eerst enkele uren laten weken in een bak met witte azijn. Hars van naaldbomen kun je het beste verwijderen met boter.

Pleeg ook jaarlijks onderhoud aan de stelen van je gereedschap, het beste vlak voor de winter. Maak de steel schoon met water en droog deze af met een doek. Schuur de steel op met schuurpapier (P120 tot 150) zodat er geen splinters achterblijven. Smeer de steel in met houtolie zoals lijnzaadolie en verwijder de overtollige olie met een schone droge doek.

Slijp alle gereedschappen die knippen, graven of zagen 1 tot 2 keer per jaar. Denk hierbij aan snoeischaren, schoffels, spades en soortgelijke gereedschappen. Je kunt hiervoor verschillende middelen gebruiken, zoals een slijptol, ijzervijl of Japanse watersteen. Denk altijd aan je eigen veiligheid tijdens het slijpen.

Als je klaar bent met slijpen, is het goed om het gereedschap in te vetten om roestvorming te voorkomen. Berg je tuingereedschap op een geordende manier op zodat het makkelijk te pakken is en niet in de weg hangt of staat. Er zijn veel opbergsystemen te koop die tuingereedschap vastklemmen en geschikt zijn voor bijna elk steelgereedschap.

In het kort: maak gereedschap na ieder gebruik schoon, slijp en vet metalen delen regelmatig in, vet houten stelen in en berg het gereedschap veilig en geordend op. Als je het tuingereedschap goed onderhoudt, dan bespaar je veel tijd, moeite en geld.

Succes en geniet van het tuinieren!