Tips voor het veilig slijpen van je grasmaaier mesblad

Om de levensduur van je grasmaaier te verlengen, is het belangrijk om na elke maaibeurt grondig te reinigen. Verwijder grasresten met een borstel of schraper en vermijd het gebruik van water om roestvorming te voorkomen. Droog de onderkant af met een doek en controleer regelmatig de schroeven en bouten, en vet scharnieren in voor soepele werking.

Aan het einde van het tuinseizoen is het tijd voor een grondige onderhoudsbeurt van de maaier, inclusief het slijpen van de messen. Scherpe messen besparen tijd, moeite en geld, en zijn beter voor het gras omdat ze het gras goed afsnijden in plaats van het eraf te trekken. Dit voorkomt ziektes en schimmels in het gras en vermindert de slijtage van de grasmaaiermotor.

Er zijn verschillende soorten grasmaaiers, waaronder cirkelmaaiers, robotmaaiers, kooimaaiers en zweefgrasmaaiers, elk met hun eigen maaitechniek.
Kooimaaiers hebben bijvoorbeeld spiraalvormige messen op een horizontale as, terwijl cirkelmaaiers een horizontaal mes hebben dat op hoge snelheid ronddraait in een ronde bak. Het is belangrijk om de juiste slijptechniek te gebruiken voor het specifieke type mes van jouw grasmaaier.

Het is belangrijk om regelmatig de messen van je grasmaaier te slijpen, maar het slijpen van een kooimaaier en cirkelmaaier vereist verschillende aanpakken.
Als eerste stap moet je controleren of er geen scheuren of breuken in het mes of de kooi zitten. Als dat zo is, vervang het mes of de kooi en gooi de beschadigde weg. Let goed op tijdens het verwijderen en slijpen om verwondingen te voorkomen.

Als je het mes van je grasmaaier wilt slijpen, is het belangrijk om te weten dat het slijpproces verschilt tussen een kooimaaier en een cirkelmaaier. Daarnaast is veiligheid essentieel. Zo moet je altijd controleren of er geen scheuren of breuken in het mes of de kooi zitten. Is dat wel het geval, vervang het mes of de kooi en gooi de beschadigde grasmaaier onderdelen weg. Een maaimes met een breuk of scheur kan namelijk heel gevaarlijk zijn en veel schade aan de maaier veroorzaken.

Kooimaaier slijpen:

Voor het slijpen van een kooimaaier heb je slijppasta en een spons nodig.

 • Stel eerst het ondermes zo bij dat de messen aan de horizontale cilinder net het ondermes raken.
 • Verwijder vervolgens de C-clips die de wielen aan de as bevestigen en wissel de stervormige aandrijvingen van links naar rechts en rechts naar links.
 • Doe daarna slijppasta op de scherpe kant van de messen.
 • Laat de maaier een paar minuten rondlopen, zodat de beweging het slijpwerk voor je doet.
 • Verwijder de pasta die overgebleven is met de spons en controleer de schroeven en C-clips voordat je weer gaat maaien.

Cirkelmaaier slijpen:

Voor het slijpen van een cirkelmaaier heb je WD-40, een staalborstel, een bankschroef en een slijptol nodig.

 • Draai de cirkelmaaier om en leg hem op zijn kant.
 • Verwijder het snijmes door de bout in het midden los te maken met WD-40.
 • Zet het snijmes vervolgens goed vast in de bankschroef en gebruik de staalborstel om het vuil te verwijderen.
 • Slijp vervolgens het uiteinde van het mes met de slijptol.
 • Plaats het mes terug en zorg dat de bout goed vastzit.
 • Vergeet niet om het mes te balanceren door het gewicht van beide uiteinden gelijk te maken.

Mes balanceren:

 • Sla een spijker haaks (zowel horizontaal als verticaal) in de muur en smeer er wat vet op.
 • Hang het mes op met het bevestigingsgat door de spijker en controleer of het horizontaal blijft hangen.
 • Is dat niet het geval, slijp dan de kant die te zwaar is iets bij en herhaal dit totdat het mes horizontaal blijft hangen.

Als je niet over de nodige vaardigheden of gereedschappen beschikt, kun je er altijd voor kiezen om het mes van je grasmaaier te vervangen. Maar wat je ook doet, vergeet niet om veilig te werk te gaan!