UITLEG: Hoe maak ik de kookplaat van het (gas)fornuis schoon?

Op een fornuis bereid je je eten en daarom is het belangrijk dat het hygiënisch schoon is. Hoe langer etensresten en vet achterblijven, hoe lastiger het is om schoon te maken. Op den duur kan het zo zijn dat diverse delen van een fornuis vettig aanvoelen. 

Soms krijg je vet- of etensresten er niet gemakkelijk af waardoor het lijkt alsof het fornuis niet meer te redden is. Het liefste stop je de onderdelen van het fornuis in de vaatwasser. Maar voor het behoud van de onderdelen van je fornuis kun je deze onderdelen beter met de hand schoonmaken. Hoe je dat doet, vind je in het onderstaande stappenplan:

  1. Voordat je begint met schoonmaken, is het belangrijk dat je alle pannen, roosters, rekjes en andere items van het fornuis verwijdert.
  2. Veeg de kookplaat van het fornuis eerst af met een zachte doek om alle losse stukjes voedsel en vuil te verwijderen. Gebruik vervolgens een reinigingsmiddel of simpel afwasmiddel om de kookplaat op te poetsen en vlekken te verwijderen.
  3. Laat de branderdeksels van het fornuis 30 minuten weken in kokend water met afwasmiddel en poets ze daarna schoon met een spons. Als ze niet meer schoon te krijgen zijn kun je de branderdeksels van je fornuis vervangen.
  4. Om de roosters en pannendragers van het gasfornuis schoon te maken, veeg je ze af met een doek en warm zeepwater. Indien nodig laat je ze een tijd weken in een bak met heet zeepwater. Als je de pannendragers van je fornuis niet meer schoon krijgt kun je deze natuurlijk ook vervangen.
  5. Om de knoppen van het fornuis schoon te maken, veeg je ze af met een doek en warm zeepwater. Zorg er wel voor dat het vocht niet in het draaimechanisme komt zodat er geen problemen ontstaan met de ontsteking.
  6. Zit er aangekoekt vuil rondom de gaspitten? Dat haal je makkelijk weg met een mix van soda en azijnwater. Strooi wat soda op de vuile plekken en spray er azijnwater op. Dit laat het vuil los bruisen en kan zo weggepoetst worden. Wel even goed droogmaken met een theedoek.
  7. Om ervoor te zorgen dat je gasfornuis er als nieuw blijft uitzien, veeg je na elk gebruik het toestel af en houd je het vrij van vet en voedselresten. Gebruik regelmatig een speciaal reinigingsmiddel om te poetsen en te beschermen.
  8. Gebruik aluminiumfolie om het gasfornuis te beschermen tegen morsen en spatten. Vervang de folie regelmatig.

Let op met het gebruik van schurende en/of bijtende schoonmaakmiddelen zoals een schuurmiddel of chloor. Deze kunnen het fornuis blijvend beschadigen en creëren krassen. Deze krassen zijn de perfecte broedplaats voor bacteriën en overig vuil.