Tips voor Airco onderhoud en reiniging

Als de temperaturen stijgen tijdens de zomermaanden kan het behoorlijk warm en benauwd worden in huis. Het is dan fijn om een airco (airconditioning) te hebben die voor verkoeling zorgt. Maar wist je dat een airco ook in de wintermaanden van pas kan komen? Veel airco's hebben namelijk ook een verwarmingsfunctie waardoor je in de winter je huis op een efficiënte manier kunt verwarmen. Hierdoor is een airco een veelzijdig apparaat dat het hele jaar door van pas kan komen. Nu de airco heel het jaar door wordt gebruikt is onderhoud van je airco nog belangrijker.

Wanneer airco onderhoud uitvoeren?

Het is belangrijk om je airco regelmatig te onderhouden. Dit zorgt ervoor dat de airco goed blijft werken en dat je schone lucht blijft inademen. Maar wanneer is het tijd voor onderhoud?
Over het algemeen wordt aangeraden om je airco minstens 2 keer per jaar te onderhouden. Dit kan het beste vlak voor de zomerperiode gebeuren, zodat je tijdens de warme dagen kunt genieten van een goed werkende airco. En vlak na de zomer zodat je in de koude dagen kunt genieten van een warm huis.

Waarom airco onderhoud?

Het onderhouden van je airco heeft verschillende voordelen. Ten eerste zorgt het voor een betere luchtkwaliteit in huis.  Daarnaast werkt een goed onderhouden airco energiezuiniger, waardoor je energierekening lager zal zijn. Bovendien verlengt regelmatig onderhoud de levensduur van je airco en voorkomt het storingen en defecten.

Hoe airco schoonmaken?

Naast onderhoud is het ook belangrijk om je airco regelmatig schoon te maken. Hiermee voorkom je dat de airco verstopt raakt en dat er vuile lucht in huis wordt geblazen. Maar hoe maak je je airco schoon? Allereerst is het belangrijk om de airco uit te schakelen en de stekker uit het stopcontact te halen. Vervolgens kun je het filter uit de airco halen en deze schoonmaken met een stofzuiger of warm water en zeep, bekijk altijd eerst je handleiding of dit voor jouw airco kan. Daarnaast is het ook belangrijk om de buitenkant van de airco stofvrij te maken en de roosters te reinigen.

Filter airco vervangen

Het filter van je airco speelt een belangrijke rol bij het schoonhouden van de lucht in huis. Het filter zorgt ervoor dat stof en vuil uit de lucht worden gefilterd, zodat deze schoner de ruimte in wordt geblazen. Maar hoe vaak moet je het filter van je airco vervangen? Over het algemeen wordt aangeraden om het filter minimaal eens per jaar te vervangen. Bij intensief gebruik of bij allergieën kan het verstandig zijn om het filter vaker te vervangen. Bij Fiyo vind je een ruim assortiment filters voor verschillende airco's.

Mobiele airco filter schoonmaken

Ook bij een mobiele airco is het belangrijk om het filter regelmatig schoon te maken. Het schoonmaken van het filter werkt hetzelfde als bij een vaste airco: haal het filter uit de airco en maak het schoon met een stofzuiger of warm water en zeep bekijk altijd eerst je handleiding of dit voor jouw airco kan. Bij Fiyo vind je een ruim assortiment filters voor mobiele airco's.

Airco afvoerbuis en afvoerslang

Een airco maakt niet alleen koele lucht, maar produceert ook warmte en vocht. Om deze warmte en vocht af te voeren, heeft de airco een afvoerbuis of afvoerslang nodig. Het is belangrijk om deze afvoer regelmatig te controleren en schoon te maken, zodat de airco goed blijft werken en er geen vochtproblemen ontstaan.

Airco met slang en kiepraam

Een airco met slang is een mobiele airco die je kunt verplaatsen naar verschillende ruimtes. Om de warme lucht af te voeren, heeft deze airco een slang nodig die via bijvoorbeeld een kiepraam naar buiten wordt geleid. Het is belangrijk om de slang regelmatig te controleren op scheurtjes en deze schoon te maken, zodat de airco goed blijft werken.

Airco afstandsbediening

De meeste airco's worden bediend met een afstandsbediening. Bij Fiyo vind je verschillende afstandsbedieningen voor verschillende airco's. Controleer goed welke afstandsbediening geschikt is voor jouw airco. Mocht je hulp nodig hebben bij het vinden van de juiste afstandsbediening, dan kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice.