Filters in de afzuigkap: schoonmaken, vervangen en onderhoud

Filters in de afzuigkap zijn een belangrijk onderdeel van het apparaat dat ervoor zorgt dat de lucht in je keuken schoon blijft. Er zijn verschillende soorten filters beschikbaar die elk een specifieke functie hebben. Hieronder bespreken we de verschillende soorten filters die beschikbaar zijn voor afzuigkappen.

Vetfilter

Een vetfilter is het meest voorkomende type filter in afzuigkappen en wordt gebruikt om vet en andere deeltjes uit de lucht te verwijderen. Dit voorkomt dat vet zich ophoopt in de afvoerpijp en voorkomt dat de afzuigkap verstopt raakt. Vetfilters zijn doorgaans gemaakt van metaal of kunststof en kunnen meestal in de vaatwasser worden schoongemaakt.

Koolstoffilter

Een koolstoffilter wordt gebruikt om geuren uit de lucht te verwijderen. Dit type filter wordt meestal gebruikt in recirculatie afzuigkappen, waarbij de lucht wordt gefilterd en terug de kamer in wordt geblazen. Koolstoffilters zijn niet wasbaar en moeten regelmatig worden vervangen, afhankelijk van de intensiteit van het gebruik.

Metaalfilter

Een afzuigkap metaalfilter, ook wel bekend als een aluminium filter of metalen filter, is een type filter dat vaak wordt gebruikt in afzuigkappen. Het metaalfilter heeft als functie om de lucht te filteren die door de afzuigkap wordt gezogen en om vetdeeltjes op te vangen. Het metaalfilter bestaat uit meerdere lagen aluminiumgaas die vet, olie en andere deeltjes uit de lucht filteren. Door het gebruik van een metaalfilter wordt voorkomen dat vet en olie zich ophopen in de afzuigkap en dat dit vuil zich verspreidt in de keuken.

Een afzuigkap metaalfilter heeft als voordeel dat het vaak eenvoudig schoon te maken is. Het filter kan in de meeste gevallen met warm water en zeep worden gereinigd of in de vaatwasser worden geplaatst. Het is wel belangrijk om het metaalfilter regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele beschadigingen. Wanneer het metaalfilter beschadigd is, kan het minder goed functioneren en moeten er nieuwe filters worden geplaatst.

Plasmafilter

Een plasmafilter voor in de afzuigkap is een geavanceerd type filter dat gebruikt wordt om de lucht te zuiveren. Dit type filter maakt gebruik van plasma-technologie om de lucht te reinigen van verschillende stoffen zoals vet, geuren, bacteriën, pollen en andere deeltjes.

Geurfilter

Een geurfilter wordt gebruikt om de geur van bijvoorbeeld kookluchtjes uit de lucht te verwijderen. Dit type filter is vergelijkbaar met een koolstoffilter en moet regelmatig worden vervangen.

Universeel filter

Een universeel filter is een filter dat eenvoudig op maat te knippen is en daardoor in meerdere typen afzuigkap geplaatst kan worden.

Welke soorten afzuigkappen zijn er?

Er zijn twee soorten afzuigkappen: recirculatie afzuigkappen en luchtafvoer afzuigkappen. Recirculatie afzuigkappen zuiveren de lucht en blazen deze terug in de kamer. Dit type afzuigkap heeft een koolstoffilter nodig om de lucht te reinigen.

Luchtafvoer afzuigkappen zuigen de lucht uit de keuken en voeren deze af naar buiten. Dit type afzuigkap heeft een vetfilter nodig om te voorkomen dat de afvoerpijp verstopt raakt.

Afzuigkap filters schoonmaken, vervangen en onderhoud

Het schoonmaken van de afzuigkap en het vervangen van filters is belangrijk om ervoor te zorgen dat het apparaat goed blijft functioneren en de lucht schoon blijft. Het is aan te raden om het vetfilter regelmatig te reinigen, bijvoorbeeld eens per maand, afhankelijk van het gebruik.
Koolstoffilters moeten, afhankelijk van het gebruik,  minimaal eens per jaar worden vervangen. Het is belangrijk om het filter van je afzuigkap op tijd te vervangen, omdat het filter anders minder effectief wordt en de lucht niet meer goed gefilterd wordt.

Hoe vaak je het vetfilter precies moet schoonmaken hangt af van hoe intensief je de afzuigkap gebruikt. Als je vaak kookt en veel vet produceert, is het aan te raden om het filter vaker schoon te maken. Een vetfilter kan meestal eenvoudig in de vaatwasser worden gereinigd, maar je kunt het filter ook met de hand schoonmaken met warm water en zeep. Zorg ervoor dat het filter goed droog is voordat je het weer terugplaatst in de afzuigkap.

Het vervangen van een koolstoffilter is iets ingewikkelder. Het is belangrijk om het juiste type koolstoffilter te kiezen dat geschikt is voor jouw afzuigkap. Het vervangen van het filter verschilt per merk en type afzuigkap, maar in het algemeen moet het koolstoffilter eens per jaar worden vervangen. Het is belangrijk om de gebruiksaanwijzing van de afzuigkap te raadplegen voordat je begint met het vervangen van het koolstoffilter.

Naast het reinigen en vervangen van filters is het ook belangrijk om de afzuigkap zelf schoon te maken. Je kunt het apparaat schoonmaken met warm water en zeep, maar er zijn ook speciale schoonmaakmiddelen voor afzuigkappen. Het is belangrijk om de afzuigkap regelmatig schoon te maken om te voorkomen dat er zich vuil ophoopt en om ervoor te zorgen dat het apparaat goed blijft functioneren.