Het afdichtingsrubber van je koelkast is een cruciaal onderdeel. Zo houdt het de warme lucht buiten, zodat eten in de koelkast minder snel bederft. Ook zorgt een goed werkende deurrubber voor een lagere energierekening. Je koelkast verspilt namelijk elektriciteit wanneer het afdichtingsrubber aan vervanging toe is (de koelkast moet harder werken om op temperatuur te blijven). Maar hoe weet je nu of het vervangen moet worden, en als dat nodig is, hoe doe je dat? We leggen je stap voor stap uit hoe je dit snel en eenvoudig zelf kunt doen.

voedsel in de koelkast bevriest

Moet mijn koelkastrubber eigenlijk wel vervangen worden?

Mensen vervangen nogal snel het deurrubber, of soms zelfs de hele koelkast, terwijl vaak kleinere warmtelekken of andere problemen met het deurrubber nog opgelost kunnen worden zonder te veel kosten te maken. Een deurrubber dat warme lucht in de koelkast laat binnenkomen, kan aan twee kanten 'lekken': aan de zijde waar het rubber aan de deur bevestigd is, of aan de zijde waar het rubber de deur 'dichthoudt' tegen de rest van de koelkast aan. Het is dus verstandig om een check te doen, en een basaal eerste onderhoud te plegen, voor je overgaat tot het vervangen van het deurrubber.

Waar vind ik het koelkastrubber?

Heb je jouw koelkast gereinigd en is het probleem nog niet verholpen? Tijd om het afdichtingsrubber aan te pakken. Het koelkastrubber (uiteraard geldt dit allemaal ook voor de deur van het vriesvak, je vriezer of diepvries) vind je aan de binnenzijde van de deur. Het vormt een flexibele barrière tussen de warme buitenlucht en de elektronisch gekoelde lucht binnenin de koelkast.

koelkast deurrubber

Controleren koelkastrubber

Je controleert het deurrubber eenvoudig op een van de volgende manieren:

  • Is het koelkastrubber niet gewoon vies? Maak eerst eens grondig het rubber schoon, in de gevouwen richels en op de sluitzijde.

  • De lucht-test. Voel langs de gesloten deur: voel je koude lucht ontsnappen? Dan heb je een nieuw deurrubber nodig.

  • De eurobiljet-test. Steek een eurobiljet tussen je koelkastdeur en de koelkast en sluit de deur. Trek daarna voorzichtig het biljet onder het gesloten koelkastrubber uit. Gaat het een beetje stroef? Dan werkt het koelkastrubber nog prima. Komt het biljet eenvoudig los of zit er vocht of lichte schimmel op? Dan kun je het biljet meteen gebruiken voor het bestellen van een nieuw koelkastrubber.

  • Openingen aan de deurzijde? Trek voorzichtig het deurrubber wat van de deur af en zie of er openingen ontstaan tussen het rubber en de deur. Ontstaan er openingen? Dan kan je dat proberen te repareren, of kiezen voor een nieuw deurrubber.

  • Schimmel of vocht? Controleer het rubber, ook de richels, op donkere schimmelaanslag of condensatievocht. Tref je dit aan? Dan is het de hoogste tijd voor een nieuw koelkastrubber.

  • Check het rubber. Zitten er barsten of scheuren in het rubber? Ook dan heb je een nieuw koelkastrubber nodig.

Bekijk alle koelkast deurrubbers

Zelf openingen repareren

Zelfs als er openingen aangetroffen zijn, kan je proberen deze zelf te repareren. Breng vaseline aan in de klemrichels van het loszittende koelkastrubber en dicht het zo af. Ook zou je kleine klevende tochtstripjes kunnen gebruiken. Gelukt? Voer dan de tests zoals hierboven beschreven uit. Dicht het rubber nog steeds niet goed? Dan moet je toch een nieuw koelkastrubber bestellen.

Afdichtingsrubber bevestiging

Het is lastig om een eenduidige instructie te geven voor het vervangen van een koelkast deur afdichtingsrubber, omdat deze op verschillende manieren bevestigd kunnen zijn. Zo zijn er deuren waar deze rubbers op gelijmd zijn, zoals vaak bij een Miele koelkast het geval is. Oudere modellen koelkasten hebben vaak een met schroeven bevestigde deurrubber klemrand. Deze moet dan met de benodigde schroevendraaier losgehaald worden. Weer andere rubbers kunnen heel eenvoudig losgetrokken worden aan de hoekrand. Het is dus zaak om eerst uit te zoeken wat voor type deurrubber de koelkast gebruikt.

Hoe zit mijn deurrubber vast?

Als er geen instructies in het handboekje die je bij het model koelkast kreeg terug te vinden zijn, moet je voorzichtig zelf proberen vast te stellen om wat voor deurrubber bevestiging het gaat. Je kan het beste eerst het rubber zo ver mogelijk opzij trekken vanuit de binnenzijde (van de rechthoekige lijn die dit rubber beschrijft). Grote kans dat je direct de schroeven ziet zitten als het om een met schroeven bevestigd deurrubber gaat. Zie je die schroeven niet? Dan is het afdichtingsrubber waarschijnlijk in de koelkastdeur geperst, met een magneetstrip erin geklemd, of gelijmd.

Koelkastrubber vervangen in 3 stappen

Het vervangen van het koelkastrubber doe je binnen een handomdraai:

Stap 1. Veiligheidsinstructies vooraf

  • Veiligheid voorop! Schakel altijd eerst de stroom uit voordat je met jouw koelkast aan de slag gaat.

  • Maak vervolgens de scharnieren van de koelkastdeur los zodat je makkelijker kunt werken zonder beschadigingen aan de deur of de koelkast te veroorzaken (waarschijnlijk moet je hiervoor de koelkast op de zijkant kantelen).

  • Plaats de deur voorzichtig op een krasvrije vlakke ondergrond (bijvoorbeeld een laken).

Stap 2. Oude koelkastrubbber verwijderen

  • Zit het afsluitrubber bevestigd met een vastgeschroefde klemplaat? Haal dan deze schroeven voorzichtig een stuk los, maar haal ze niet uit de koelkast (laat ze zitten!).

  • Trek voorzichtig maar niet té zacht het koelkastrubber los door te starten bij een hoekpunt. Zit het rubber gelijmd, gebruik dan iets meer kracht, maar wees voorzichtig. Zeker als het rubber ouder en gescheurd is kunnen stukjes rubber in de richel blijven zitten. En dat maakt het erg lastig om het nieuwe koelkastrubber te plaatsen.

Stap 3. Nieuwe koelkast deurrubbber plaatsen

  • Leg eerst het nieuwe deurrubber even in wat warm water voor je aan de slag gaat, dit maakt het flexibeler en makkelijker te plaatsen.

  • Let op! Veel rubbers hebben aan de 'binnenkant' van de deur (dus de lange scharnierzijde) geen magneetstrip, omdat die daar niet nodig is. Als je het rubber verkeerd plaatst, zit de magneetstrip dus mogelijk ineens wel aan die kant, en net niet aan de kant waar deze het hardst nodig is, namelijk waar de deur sluit. Houd dit dus in de gaten. De magneetstrip voelt als een harde strook binnenin het rubber. Als je geen verschil voelt tussen de vier zijden, heeft het koelkastrubber mogelijk toch een vierzijdige magneetstrip, al is dat relatief zeldzaam.

  • Het nieuwe deurrubber is het eenvoudigst te plaatsen als je in een hoekpunt begint.

  • Heeft je koelkast een metalen klemplaat? trek dan een hoekje deurrubber voorzichtig achter de klemplaat los en duw het rubber in één beweging vanaf daar in alle richels (kloksgewijs of andersom maakt niet uit). Draai vervolgens alle schroeven onder het rubber weer stevig vast.

  • Geen klemplaat in je koelkast? Duw en schuif de smalle richel van het koelkastrubber in de richel van de deur.

  • Zet de deur vervolgens terug in de scharnieren die aan de koelkast bevestigd zijn.

  • Breng wat talk- of babypoeder aan op het deurrubber, dit voorkomt dat het té hard plakt. Vergeet vooral de hoeken niet, je wilt niet dat deze uit de richel getrokken worden.

  • Laat de deur minimaal een uur dicht en controleer daarna of de hoeken en het nieuwe deurrubber niet uit hun positie getrokken worden. Gebeurt dit wel? Klem dan de koelkastrubber hoeken iets strenger vast met een schroevendraaier. Als er openingen in richels vallen, kan je deze zoals eerder beschreven met wat vaseline dichten.

Klaar voor de reparatie? Bekijk dan alle koelkast onderdelen. Van AEG tot en met Siemens koelkast onderdelen.

Haal meer uit je koelkast

Vervang je kapotte deurrubber en breng je koelkast weer in topconditie; met Fiyo heb je het. Van Bosch tot Zanussi.


Bekijk alle koelkast deurrubbers