Eten bewaren (tips)

Een koelkast is natuurlijk een fantastisch apparaat: in plaats van dat je meerdere keren per dag jouw verse eten moet gaan kopen. Jouw eten blijft lekker lang smakelijk in de koelkast en melk en andere dranken worden er zelfs heerlijk fris in. Toch gebruiken de meeste eigenaren van koelkasten hun koelkast niet optimaal. We geven je hier enkele bewaartips voor eten. Deze tips zijn deels afkomstig van het Voedingscentrum. Doe er jouw voordeel mee dus!

Gebruik van de koelkast

Allereerst zijn dit enkele zaken die je het beste in de gaten houdt:

  • Zet je koelkast op 4ºC - de optimale bewaartemperatuur voor de meeste voedselproducten is 4 graden celcius. Koelkasten zijn ook optimaal ontwikkeld om deze bewaartemperatuur vast te houden.

  • Stop je eten in bakjes of trommels - Het is misschien vervelend om te doen en het neemt veel ruimte in, maar het is echt beter om (bederfelijk) eten in bewaarbakjes te bewaren. Zo wordt je eten beschermd tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Simpel gezegd: hoewel de koelkast redelijk hygiënisch van de buitenlucht afgesloten is, bestaat er altijd gevaar van besmetting, ook onderling. Als de bakjes ook geschikt zijn voor de magnetron, bereid je bovendien snel je eten weer!

  • Bewaar restjes maximaal 2 dagen - Na bereiding is het aan te raden eventuele restjes echt niet langer dan twee dagen in je koelkast te bewaren. Het risico op bederf en schadelijke stoffen wordt daarna te hoog. Tip: schrijf op restjes de bereidingsdatum!

  • Laat maaltijden buiten de koelkast afkoelen - Het is verstandig om de maaltijden eerst buiten de koelkast af te laten koelen. Niet alleen is deze 'natuurlijke' afkoeling beter voor het voedsel, het zorgt ook dat je koelkast minder hard hoeft te werken. Bovendien kan een warme maaltijd in de koelkast voor bederf bij je overige voedsel zorgen.

  • Gebruik een versmat - Er bestaat een speciale 'versmat' voor in de groentenlade. Hiermee houdt je jouw groenten en fruit langer vers!

  • Groenten en fruit uit tropische landen - Als de groente of het fruit uit een tropisch land komt (bijvoorbeeld tomaat, avocado of paprika) is het onverstandig om deze te bewaren in de koelkast. Deze vruchten zijn uiteraard niet 'gewend' aan de kou! Het is beter om deze in een kelder of in de schuur te bewaren (een koele, donkere plaats) en zeker in het geval van groente is het erg verstandig om ze in de verpakking te laten zitten.

Positie in de koelkast

Verschillend eten kun je beter op verschillende plekken bewaren. Je hebt vast eigen koelkast positie voorkeuren ontwikkeld over de jaren heen, maar overweeg gerust eens de volgende adviezen:

  • Rauwe producten - Plaats rauwe producten het liefst onderin de koelkast. Niet in de groentelade(n), maar erboven. De temperatuur van de koelkast is daar het laagst en zo blijft de rauwkost daar het langst vers.

  • Scheiden van bereide producten - Dit is logistiek wellicht wat lastig maar erg belangrijk: scheid altijd de rauwe producten van de bereide maaltijden. Dit is zelfs enorm belangrijk bij vis- en vleesproducten!

  • Niet lang uit de koelkast laten - Moet een product gekoeld bewaard blijven, zoals bijvoorbeeld verschillende soorten salades of verse vleeswaren? Het is dan verstandig om deze telkens maar kort uit de koelkast te laten en zo snel mogelijk weer terug in de koeling te plaatsen.

  • Groenten niet tegen de achterwand - Groenten bevatten veel vocht. Daarom plaats je ze best op een zekere afstand van de achterwand. Als ze in direct contact komen met de achterwand, is de kans groot dat ze bevriezen, waardoor voedingsstoffen verloren kunnen gaan.

Natuurlijk is goed onderhoud en reparatie van jouw koelkast ook enorm belangrijk. Is er iets met jouw koelkast? Dan kun je bij ons direct alle benodigde koelkast onderdelen bestellen.

Geplaatst op: 16-03-2015