Koelkast doet niets

Oei: de koelkast doet niets. Hij maakt geen geluid, hij koelt niet, niets. Deze vervelende situatie kan allerlei oorzaken hebben. We zetten er hieronder enkele voor je op een rijtje.

Brandt het licht?

Als eerste kun je controleren of het lichtje wel brandt. Dit licht zou normaal gezien aan moeten gaan als je de deur van de koelkast opent. Is er geen licht aanwezig in de koelkast? Luister dan goed of er een licht brommend of draaiend geluid waarneembaar is. Mocht dit het geval zijn dan is er nog activiteit, oftewel: je koelkast werkt nog. Het probleem is dus anders van aard.

Geen licht en/of geluid

Als je geen geluid hoort en/of er is geen licht dat brandt, zet dan de thermostaat (draaischijf met cijfers in de koelkast) op een lagere temperatuur stand. De ideale temperatuur om je thermostaat te laten koelen is tussen de 3 en 4 °C. Luister nogmaals goed of je hierna een licht gebrom hoort.

Thermostaat lager zetten doet niks

Als de 'truc met de thermostaat' er niet voor zorgt dat jouw koelkast licht of geluid maakt, zou je kunnen controleren of er stroomvoorziening naar de koelkast is. Geeft het stopcontact nog wel stroom, of zit de stekker er wel goed in? Probeer eens de stekker uit het stopcontact te halen en er terug in te steken. Werkt het nog steeds niet? Een goede test voor het stopcontact is dan dat je even een ander apparaat (of lampje) in het stopcontact stopt. Mocht dit apparaat ook niet werken, dan staat het stopcontact niet onder stroom. Controleer de zekering in de meterkast.

Stroomvoorziening is in orde

Als de stroomvoorziening intact is, maar de koelkast doet nog altijd niets, dan kan de oorzaak gezocht worden in de:

  • interne bedrading;

  • thermostaat;

  • ontdooi timer;

  • compressor.

Opgelet: E-manager / Smartplug

Heb je een E-manager of een smartplug? Controleer dan ook altijd of die aan staat of goed functioneert. Soms kan de koelkast uitgeschakeld zijn doordat de smartplug besluit uit te schakelen.

Door de grote hoeveelheid aan machines en types is het jammer genoeg niet mogelijk om op alle details in te gaan. Mocht je een van bovenstaande punten vermoeden dan is inschakeling van een specialist aan te bevelen.

Heb je de oorzaak zelf gevonden en komt het door een defect onderdeel? Heb je er vertrouwen in dat je dit onderdeel zelf kunt vervangen? Dan kun je bij ons direct de benodigde koelkast onderdelen bestellen. Van AEG tot en met Siemens koelkast onderdelen of Bosch koelkast onderdelen.

Geplaatst op: 14-11-2018