Koelkast lekt

Lastig! Je koelkast lekt allemaal water. Dat wil natuurlijk niemand. Wat kan zoal de oorzaak zijn?

Koelkast ontdooit zichzelf dagelijks

Een belangrijk element van hoe een koelkast werkt, is dat hij zichzelf ongeveer 3 keer per etmaal ontdooit. Bij dit proces vangt de koelkast het water dat door het ontdooien ontstaat, op in een opvangbak. Normaal gezien zal dit water verdampen. Als dit niet gebeurt, is misschien het volgende aan de hand:

  • Mogelijk is de afvoer naar de opvangbak verstopt. Als het water niet naar de afvoerbak kan stromen, zal het een andere weg zoeken. Daardoor ontstaat lekkage in de meeste gevallen. Controleer dus de afvoer van de koelkast en probeer deze te openen. Waarschijnlijk is het probleem dan meestal al verholpen.

  • Een vervelender probleem is dat de opvangbak een scheur heeft. Dan moet deze vervangen worden.

Koelkast opvangbak vervangen

Als het lekken van de koelkast veroorzaakt is door een defecte opvangbak waar een scheur of andere beschadiging in zit, en hij moet vervangen worden, kijk dan zeker eens bij onze koelkast onderdelen of het merk van jouw koelkast er tussen staat. Ook heel belangrijk is dat je daarbij het typenummer weet van de koelkast, zodat je zeker weet dat je de juiste koelkast opvangbak bestelt. Kijk daarvoor op het speciale typeplaatje van de koelkast. Deze kun je vinden onderin de koelkast, in de buurt van de groentelade.

Ontdooiende ijslagen

Wat ook goed is om te controleren: wordt het lekken niet veroorzaakt door ontdooiende lagen van ijs? Dan is de oorzaak misschien hier te vinden: Voedsel in de koelkast bevriest

Geplaatst op: 23-11-2013