Koelkast maakt lawaai

Natuurlijk kan een koelkast altijd wel een beetje geluid maken. Moderne apparaten zijn relatief stil, maar het koelen maakt geluid. Soms is er echter gewoon sprake van lawaai of herrie. Dat is meestal een teken dat er wel echt iets mis is met de koelkast. Soms is dat eenvoudig op te lossen, in andere gevallen moet er wellicht iets vervangen worden.

Waar komt het geluid vandaan?

Het geluid kan van 3 kanten van de koelkast komen. Controleer dus altijd waar het kabaal vandaan komt:

De binnenzijde

Het geluid kan veroorzaakt worden door de ventilator van de motor die zorg draagt voor luchtstroming. Mocht het geluid toenemen of afnemen bij het drukken op de binnenzijde dan is hier waarschijnlijk sprake van. Vervanging van de motor is dan noodzakelijk, reparatie waarschijnlijk niet mogelijk.

De achterzijde

Mocht het geluid van de compressor komen dan dient deze vervangen te worden, reparatie is niet mogelijk. Vervanging kan echter duur zijn. Het kan zijn dat het geluid wordt veroorzaakt door stofvuil in de ventilator. Reiniging met een stofzuiger kan de oplossing bieden.

De onderzijde

Mocht het een ratelend geluid zijn, dan kan het gebruik maken van wat isolatietape veel ergernis voorkomen.

Zodra je de oorzaak hebt gevonden en het probleem blijkt veroorzaakt te worden door een defect onderdeel, dan kun je hier direct de benodigde koelkast onderdelen bestellen.

Geplaatst op: 10-12-2014