Koelkast onderhoud tips

Afstand tot de muur

Het is altijd verstandig om jouw koelkast niet pal tegen de muur te plaatsen. Geef hem een beetje ruimte, een centimeter of tien. Plaats de koelkast niet direct tegen de muur, maar met tien centimeter ruimte tussen de koelkast en de wand. De warmte die aan de achterzijde van de koelkast ontstaat kan dan beter ontsnappen, waardoor de koelkast zelf minder hard hoeft te werken. Ook is dit veel beter voor jouw muur!

Niet naast de verwarming

Volgens hetzelfde principe: plaats jouw koelkast niet naast jouw verwarming. De warmte moet efficiënt kunnen ontsnappen. Naast een verwarming verbruikt de koelkast bovendien meer energie om de inhoud koel te houden.

Warme maaltijden, bevroren maaltijden

Ben je van plan een warm gerecht in jouw koelkast te bewaren, laat deze dan eerst afkoelen (op aanrecht of fornuis bijvoorbeeld) voor je deze in de koelkast plaatst. Dit bespaart veel energie die anders onnodig verspild wordt. Wil je een diepgevroren maaltijd ontdooien? Plaats deze dan in jouw koelkast. Niet alleen ontdooit deze dan gelijkmatiger, wat de kwaliteit van het voedsel ten goede komt: het helpt ook extra jouw koelkast koud te houden. Dubbel winst!

Koelkast tijdens vakantie uit

Ha fijn, je mag lekker op vakantie, alleen: wat doe je met de koelkast? Onze tip: haal de koelkast helemaal leeg. Misschien kun je spullen meenemen op jouw vakantie, of ze anders consumeren voor vertrek. Nadat de koelkast leeg is gemaakt, kun je hem het beste uitschakelen en de deur open laten staan. Geef jouw apparaat zo wat 'rust': de koelkast aan laten staan tijdens jouw vakantie is onnodig geld verspillen!

Deur altijd goed sluiten

Iets om altijd goed op te letten: sluit de deur van jouw koelkast goed. De rubberen sluitranden zorgen ervoor dat de koude lucht niet kan ontsnappen, maar als die niet goed gesloten zijn, dan helpen die natuurlijk ook niet. Als je wil weten hoeveel het scheelt, plaats dan eens een (digitale) thermometer in de koelkast en laat deze eerst enkele minuten 'wennen'. Open daarna de deur: je zult zien hoe snel de temperatuur stijgt. Sterker nog, het kost een lange tijd voor de temperatuur in de koelkast zich weer herstel heeft. Dit kost veel energie en dat kost je veel geld. Vandaar: altijd de deur goed sluiten!

Nieuwe koelkast?

Als je een nieuwe koelkast gaat aanschaffen, zijn er dingen waar je het beste op let, die je veel geld kunnen besparen. Bovendien zijn die ook beter voor het milieu. Zo kies je het beste voor een koelkast A++ label. Neem je koel-vries-combinatie, dan zul je nog meer geld besparen.

Klaar voor de reparatie? Bekijk dan alle koelkast onderdelen. Van Bosch koelkast onderdelen tot en met Siemens koelkast onderdelen.